Haber

Bakan Nebati, “Evening Future & Trends Summit 2023” etkinliğinde konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Yakın zamana kadar Döviz Korumalı Mevduat ve Katılma Hesapları ile Hazine’ye çok büyük dinamit koyduğumuzu iddia edenler vardı. Son 20 yılın en güçlü bütçe sonuçlarından birini açıkladıktan sonra. , bu kesimin sesleri artık çıkmaza girdi.” dedi.

Bakan Nebati, İstanbul’da bir otelde düzenlenen “Akşam Geleceği&Trendler Zirvesi 2023” etkinliğinde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye’nin, Türkiye’yi 2023’e yaklaştıran dev projelere imza attığını söyledi. Küresel siyaset ve ticarette ön plana çıkan teknoloji, düşmanlarını hayrete düşüren bir şekilde göklerde. Mükemmel yerli ve milli uçakları uçurdukça milletin bir zamanlar mazlum olan özgüvenini yeniden ve çok daha güçlü bir şekilde yeniden kazandığını, geleceğe daha umutla baktığını ve yön verdiğini söyledi.

Farklı departmanlardan iş insanlarının geleceği konuşmak için gelmelerinin de bu ruhun yansımalarından biri olduğunu söyleyen Nebati, “Kendisine, yani nefsine duyduğu güvenle Türk Yüzyılını inşa edecek irade. -Güven, burada ortaya konan iradedir.Eğilimler ve Trendler Buluşması’nı düzenleyen tüm Akşam Gazetesi çalışanlarına ve gerçekleşmesinde emeği geçen herkese Bakanlığımız adına şükranlarımı sunuyorum. bu toplantının.” terimleri kullandı.

“Türkiye çok olumlu bir şekilde dünyadan ayrılmayı başardı”

Bakan Nabati, ekonomik görünüme ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

Son yıllarda tüm ülkelerin birçok güçlükle mücadele ettiğini ve ticaret savaşları ile başlayan gelişmelerin ardından tüm dünyayı etkisi altına alan salgının küresel ticareti olumsuz etkileyerek küresel enflasyonu tetiklediğini belirten Nebati, şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz yıl şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başta enerji ve gıda olmak üzere tüm emtia fiyatlarını görülmemiş yüksekliklere getirdiğini gördük. Birçok ülke merkez bankasının sıkılaştırıcı adımlar attığı bu dönem, resesyon endişelerine ve istihdam daralmalarına neden oldu. küresel ekonomide artış… Tüm ülkeler, belki de 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana görülmemiş ölçekte bir kriz ortamıyla mücadele etmek zorunda kaldı.

Ancak Türkiye böyle çalkantılı bir dönemde bile olumlu yönüyle dünyadan sıyrılmayı başarmış, büyüme, sanayi üretimi, istihdam, ihracat ve turizm gelirleri açısından Cumhuriyet tarihimizde rekorlar kırmıştır. Bu başarıların temelinde Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 20 yıldır uyguladığımız politikalar, yaklaşık bir yıl önce Türkiye’de yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklıydı. ekonomiModeli devreye almamızın da büyük katkısı oldu.”

Geride kalan 1 yılı tüm detaylarıyla değerlendirdiklerini ve bu yıl için hedeflerini paylaştıklarını hatırlatan Nebati, “Rakamlar, küresel düzeyde her türlü sıkıntıya rağmen Türkiye’nin önceki yıllara göre çok yumuşak bir noktada olacağını açıkça ortaya koyuyor. dünyanın geri kalanı ise hemen hemen tüm makroekonomik göstergeler açısından güçlü ilerleyişini yeni zirvelere taşıdığını söyledi.

– “Gidiş ücreti gibi uygulamaları konuşarak prim yapmaya çalıştılar”

Yakın zamana kadar Döviz Korumalı Mevduat ve Katılma Hesapları ile “Hazine’ye yüklü miktarda dinamit atıldığını” iddia edenlerin olduğunu hatırlatan, şunları kaydetti:

“Dün son 20 yılın en güçlü bütçe sonuçlarından birini açıkladıktan sonra bu kesim sustu. Bazıları bütçede faiz harcamalarının arttığını söylüyor. Ancak bu eleştirileri yapanlar bilir ki sadece bakmak yanlış olmaz. Çünkü faiz giderleri artarken bütçe giderlerimiz ve gelirlerimiz de artıyor.Bu nedenle objektif bir değerlendirme yapabilmek için faiz giderlerinin bütçe içindeki payına bakmak gerekiyor.

2022 yılı başlangıç ​​bütçesinde yüzde 13,7 olarak öngörülen faiz giderlerinin bütçe içindeki payını yüzde 10,6’ya indirdik. 2002’de bu oran yüzde 43’tü, tam yüzde 43’tü. Bu somut başarıları ayağa kalkıp alkışlamaları gerekirken, şimdi yurt dışı gibi uygulamalardan bahsederek sosyal medyada prim yapmaya çalıştılar. Masalara ve çeşitli algı oyunlarına güvenenlerin hakikate gözleri kör, kulakları sağır görünüyor.”

Muhalefetin olumlu ekonomik rakamları görmezden geldiğine işaret eden Bakan Nebati, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rakamları okumak için yurt dışından danışmanlar getiriyorsunuz. Dünyanın en ücra köylerinde bile yıllardır geniş bir dijital ortamın kullanıldığı asrın toplantısını video konferans ile yapıyorsunuz. Danıştığınız yabancılara sormalısınız. bu asırlık toplantıda, içerideki danışmanlarınıza, sabahtan akşama kadar rakamlarla ilgili yorum yapanlara, “Dilinizi mi yuttunuz?’ Biliyor musun, ekonomi rakamlardan ibaretti? Dün dünyanın en sıkıntılı döneminde 2022 bütçe gerçekleşmelerini rakamlarla konuştuk.

Sayıları konuşalım. Yoruma bakın, ‘Dış hat gidiş ücretini kaldıracağım’. Tartışıyor musun, dışarı çık ve sayıları konuş. Rakamlar doğruyu mu söyledi? O halde 2022’de, dünyanın son 100 yılda karşı karşıya kaldığı en zor yıllardan biri, Türkiye’nin başarıları karşısında şapkanızı çıkarın ve ‘Recep Tayyip Erdoğan yine haklı çıktı’ deyin ve gerçeği kabul edin. Kimin hizmet aşkıyla gece gündüz Türkiye için koştuğunu, çarpıklıklardan kimin medet umduğunu milletimiz çok iyi biliyor. Milletimizin iradesini el çabukluğuyla köleleştirmeye kimsenin gücü yetmez. Sayılar ve gerçekler günün ortalamasıdır. Bilinmelidir ki, Türkiye Ekonomi Modeli’ni hayata geçiren Türkiye, güçlü bir üretim ekonomisi olma yolunda emin adımlarla ilerlemeye kararlıdır.”

-“Tek sorunumuz enflasyon. Son iki aydır düşüş trendinde”

Enflasyon konusuna da değinen Nebati, “Tek sorunumuz enflasyon. Son iki aydır düşüş trendinde ve bu düşüş trendi devam edecek. Çünkü küresel emtia ve elektrik fiyatlarında normalleşme başladı. Döviz kurlarında oynaklık azaldı. Üretici fiyatlarının tüketici enflasyonu üzerindeki artırıcı etkisinin azaldığını belirten beklentiler, “Üstelik iş dünyamız enflasyonla mücadelemizi fiyat sabitleyici katkılarla ve hatta indirimlerle destekliyor. Sizleri ve tüm iş dünyasını fiyat sabitleme kampanyamıza destek olmaya davet ediyorum.” dedi.

“KOBİ’lerimizin yeşil üretime geçişleri için destek sağlıyoruz”

Ekonomide elde edilen tüm kazanımların yanı sıra önümüzdeki dönemlerde etkileri görülecek birçok tedbiri hayata geçirmeye devam ettiklerine işaret eden Nebati, sürdürülebilirlik çalışmalarının küresel ölçekte yeşil dönüşüm politikaları ile daha kapsamlı ve hızlı bir döngüye girdiğini söyledi. algı.

Yeşil dönüşümden en çok etkilenen sektörlerin imalat, ulaşım, konut ve finans olduğunu belirten Nebati, “Ülkemizin bu dönüşüme uyum sağlayarak küresel ölçekte rekabet gücünü artırabilmesi için hızla politika setimizi hazırladık ve atılımlar yapmaya başladık. tüm departmanları kapsayan adımlar ivedilikle.Bu kapsamda aldığımız teşvik ve desteklerle yeşil yatırımlara ve Ar-Ge faaliyetlerine öncelik vermeye başladık.

Binaları çevre dostu yapmak ve gelecek nesillere daha sağlıklı, yaşam kalitesi yüksek, karbon nötr şehirler bırakmak için harekete geçtik. Ülkemizde değerli bir yere sahip olan KOBİ’lerimizin yeşil üretime geçişleri için destek sağlıyoruz.”

Togg’un tamamen elektrikli tasarlandığını hatırlatan ve yeni dönemde otomotiv sektörünün çehresinin değişeceğini öngören Nebati, “Yakında yollarımızda da görmeye başlayacağız. Tüketim Vergisi oranı yüzde 10. Elektrikli araç altyapısının kurulması için Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Destekleme Programı’nı başlattık.”

“ESG piyasasında olası bir yeşil tahvil ihracına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

Nebati, yeşil ekonomiye geçişin yanı sıra teknolojik gelişmeler ve dijitalleşmenin departmanları tepeden tırnağa dönüştürdüğünü ve tüm dünyada elektronik ticaretin payının giderek arttığını belirtti.

Yeşil dönüşümün yeşil yatırımlar anlamına geldiğini ve bu yatırımların güçlü bir finansman gerektirdiğini belirten Nebati, “Günümüzde finansal yatırımların çevresel etkileri, parasal getirileri kadar ön plana çıkıyor. 2053 Net Sıfır Emisyon stratejimizin önemli ayaklarından biri kalkınmadır. Bu doğrultuda Bakanlık olarak Kasım 2021’de “Sürdürülebilir Finans Çerçeve Belgesi”ni yayınlayarak stratejik bir adım attık.

Yayınladığımız bu belge sayesinde kısaca ESG olarak adlandırılan uluslararası “Çevresel, Sosyal ve Yönetişim” piyasalarından finansman sağlama imkanı elde ettik. Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak önümüzdeki dönemde ESG piyasasında olası bir yeşil tahvil ihracına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şirketlerimizin yeşil tahvil ihraçlarını artırmaları için de kapsamlı destek sağlayacağız.”

Türkiye’nin Ödeme Sistemi TROY’u yurt içinde ve yurt dışında yaygınlaştırmak için çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını kaydeden Nebati, “Dijital bankacılık lisansları vermeye başladık. Bugün itibarıyla ülkemizde 4 dijital banka faaliyet izni aldı. finans sektörü ve sermaye piyasaları sektördeki yeniliklere en hızlı ayak uyduran sektörlerdir.Buna uyum sağlayabilen sektörlerin başında geldiğini biliyoruz.Bu nedenle güncel gelişmeler doğrultusunda adımlar atarken finans sektörümüzün gelişimini desteklemeye devam edeceğiz. .” değerlendirmesini yaptı.

“Türkiye trendleri belirlemeye başladı”

Türkiye’nin artık bürokratik, hantal, içine kapanık, halkımızın efendisi olmaya çalışanların acı reçetelerine muhtaç bir ülke olmadığını vurgulayan Bakan Nebati, sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye, binlerce yıllık tecrübesi ve insan odaklı değerleriyle ilerlerken, geleceğe ve geleceğin dünyasına yön vermeye, trendleri belirlemeye başlamıştır. Açıklanan Türkiye Yüzyılı vizyonumuz tam olarak budur.” Cumhurbaşkanımız tarafından Türk Yüzyılının inşasında çok önemli görevler üstleneceksiniz.

21. yüzyıl Türkiye’nin yüzyılıdır, biz ona iyi hazırlandık. İşler iyi gidiyor. Birileri rakamlardan çıkıp sizinle polemik yapmaya başlıyorsa dili tutulmuş demektir. Spekülasyonlara, manipülasyonlara ve yanlış bilgilere karşı sağırız. Geleceğe odaklıyız, koşuyoruz. Koşmaya devam ediyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu