Haber

Türk Tasarım Vakfı, Hatay’ın yeniden canlandırılması için tasarımcıları halkla buluşturdu

Türk Tasarım Vakfı, Hatay’ın yeniden canlandırılması için tasarımcıları halkla buluşturdu

  • Türk Tasarım Vakfı, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzalanan protokoller kapsamında; Depremden etkilenen Hatay’ın tarihi merkezinin yeniden hayata kazandırılması için çalışmalarını sürdürüyor. Vakıf, ilkini İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdiği ‘Hatay’ın Dirilişi’ çalıştayını, 19-20 Ekim tarihleri ​​arasında Hatay’da düzenlenen ikinci halk toplantısıyla genişletti.
  • Hatay halkının beklenti ve ihtiyaçlarının tartışıldığı halk toplantısında; Kentin hafızasının korunması ve gelecekle bağ kurulması, mahalle kültürünün yaşatılması, sosyalleşme alanlarının arttırılması, yeşil alanların merkezde konumlandırılması gibi konular öne çıktı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde; Ulusal ve uluslararası alanda tarihçiler, arkeologlar, yer bilimcileri, şehir plancıları ve mimarlardan oluşan bir tasarım ve planlama işbirliği kümesine gönüllü olarak liderlik etmek. Türk Tasarım Vakfı, ‘ Hatay’ın Dirilişi ‘ İkinci çalıştayı Hatay’da yapılan halk toplantısıyla genişletti. Hatay merkezinin özgün haliyle yeniden inşa edilmesinin amaçlandığı projede, Hatay halkının beklenti ve ihtiyaçları dinlenerek çözüm önerileri üzerinde tartışmalar yapıldı.

Farklı disiplinlerden yerli ve yabancı kanaat önderleri ile Hatay halkının katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda ‘Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ ile ‘Kültür ve Turizm Bakanlığı’ işbirliğinde yürütülen çalışmalar ve Foster + Partners, BIG, KEYM (Kentsel Yenileme Merkezi) ve DB Architects konuşuldu. yatırıldı.

“Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden biri”

Türk Tasarım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu , katıldığı çalıştaya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Ülkemizde daha önce hiç bu kadar büyük bir yıkım yaşanmamıştı. Deprem, Türkiye’de birlik, beraberlik ve sivil toplum ruhunun ne kadar geliştiğini gösterdi. Türk Tasarım Vakfı olarak, Türkiye’nin en değerli projelerinden biri olacağına inandığımız ‘Hatay’ın Dirilişi’ne gönüllü bir katkı sağlamak amacıyla, kent merkezinin kültür varlıklarının tasarım ve planlama süreciyle korunması çalışmalarını üstlendik. Cumhuriyet tarihi. Bakanlıklarımızla işbirliğimiz kapsamında; Ulusal ve uluslararası uzmanlarla birlikte oluşturduğumuz çalışma grubu ve Hatay halkının değerli katkılarıyla düzenlediğimiz çalıştayın ülkemizin diğer tarihi kent merkezlerine örnek oluşturacağından eminim. “Bu tarihi süreci dünyada eşi benzeri olmayan bir iş birliği ilkesiyle yürüterek, hem ülke hem de bölüm olarak uluslararası alanda örnek olmayı umuyoruz.”

“Depremden etkilenen 11 il için çalışıyoruz, işbirliğine hazırız.”

TTV: Hatay’da ofis açıyor

Öte yandan çalışmalarının pilot bölge olarak başladıkları Hatay merkezinin tasarım ve planlama süreciyle sınırlı olmadığını, Adıyaman’ın yeniden canlandırılması işini de üstlendiklerini belirtti. Kalyoncu ; “Ayrıca depremden etkilenen 11 ili kapsayan geniş çaplı bir çalışmamız var. Bu noktada bilgi birikimimizi, tecrübemizi ve çalışmalarımızı ülkemize katkı sağlayacak işbirliklerine açmaya hazırız. “Bölge halkının sorularını yanıtlamak ve operasyonumuzu yürütmek üzere önümüzdeki hafta Hatay’da ofis açıyoruz” dedi.

Çalıştay katılımcılarından Bjarke Ingels Group’un yöneticilerinden Lorenzo Boddi“Türkiye’deki mimarlık, planlama, kentsel tasarım ve mühendislik uzmanlarının bir araya gelerek Hatay’ı yeniden canlandırmak, Hatay’ın zengin mirasını ve kültürünü yaşatmak için çalışacakları bu iş birliği ruhuna tanık olmak beni heyecanlandırdı.” dedi.

“Yol haritası Mart 2024’te tamamlanacak”

Keym Kentsel Yenileme Merkezi Kurucu Ortağı Cem Yılmaz , şunları kaydetti: “Projemize ülkemize karşı milli sorumluluk bilinciyle yaklaşıyoruz. Dolayısıyla çalışmanın yerini fedakarlık ve duygu yoğunluğu alıyor. Kentsel tasarım ve planlama tek bir kişinin değil, farklı uzmanlıklardan birçok paydaşın birlikte karar verip uygulamasını gerektiren bir süreçtir. Projemizin farkı, dünyada örneği olmayan bir işbirliği kültürüyle ilerlemek ve başarılı sonuçlarını ortaya koymaktır. Kentsel tasarım ve planlama projesinin yol haritasını Mart 2024’te sunmayı hedefliyoruz.”

“Amaç toprak kaybetmeden dönüşüm”

Bu planlama döneminde en değerli unsurun ‘arazi kaybetmeden dönüşüm’ olduğunun altını çizen DB Mimarlık Kurucu Ortağı Bünyamin Derman, şunları söyledi:   “Depremde Hatay’ın merkezinin yüzde 80’i yıkıldı. Bu sonuç, geçmişte yapılan hataların gözden geçirildiği ve Hatay’ın geleceği için en uygun olanın ne olması gerektiği konusunda bir çalışma yapılmasına yol açtı. Örneğin Hatay’ın hem arkeolojik hem demografik özellikleri daha spesifik bir kentsel planlamaya ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. Bu bağlamda dere yataklarını açarak, şehrin kimliğini koruyarak, eski şehir merkezindeki tarihi mekanın dokusunu bozan yapıları ortadan kaldırarak bir tasarım ve planlama çalışması yürütüyoruz. Bu çalışmada ilgili bakanlıklarla, yerel yönetimlerle ve kamuoyuyla iş birliği yapıyoruz” dedi.  

Hatay’da mekanın kendisinden çok mekanın ruhu önemli

Çalıştayın ardından Mustafa Kemal Üniversitesi’nde yerel yönetim temsilcileri ve halkın katılımıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda çalıştay sonuçları sunulurken depremden etkilenen halkın soruları da yanıtlandı.

Bölge insanının anılarını, geçmişini kaybetme, merkezden uzaklaşma korkusunun ortadan kaldırılması gerekiyor, bölgenin canlanması için evler tek başına yeterli olmayacak; Eğitim, sağlık, kültür ve sanat yapılarının hayata geçirilmesi gerektiği de belirtildi. Hatay’daki çalıştayda, mekanın ruhunun mekandan daha değerli olduğunun hatırlatıldığı çalıştayda, mekan tasarımları yaparken geçmişle bağ kurarak geleceğe bakmanın yolunu bulmak gerektiği tartışıldı. buradan.

Mahalle kültürünü yaşatacak tasarım ve planlamaya ihtiyaç var.

Herkesin birbiriyle komşuluk ilişkileri içinde yaşadığı, mahalle kültürünün güzel olduğu, bölge illerinden insanların sosyalleşmek için uğrak yeri olan Hatay’da bu kültürü yaşatacak tasarım ve planlamaya ihtiyaç olduğu paylaşıldı. . Bu bağlamda çalıştayda; Sosyal yaşamın en küçük ölçekte sokaklarda başladığı dikkate alınarak konutların yanında çocuk oyun alanları bulunmalı, Hatay halkının bir araya gelip sosyalleştiği klasik taş fırın, kasap, semt pazarı, kahvehane gibi gündelik uygulamalara yer verilmelidir. Bütünleşik bir planla konumlanan binalarda orta otoparklar yerine merkezi otoparklar planlanacak, yürüyüş yolları oluşturulacak. Kentin boyutunun arttırılması, Asi Nehri’nin kent içerisine kazandırılması, yeşil alanların planın merkezine alınması gibi noktalar öne çıktı.

Sürdürülebilirlik, işlevsellik ve zamana uyum kriterlerinin önemli olduğu tasarım ve planlama çalışmalarında Hatay halkının hiçbir şey yetiştirmediği gerçeğinden hareketle kentin peyzaj sorununun ciddiye alınması gerektiği belirtildi. yemediklerini. Ortak alanlardaki otopark ve avlu sorununun ya ada bazında ya da bina bazında çözülmesi gerektiği paylaşıldı.

 

Türk Tasarım Vakfı Hakkında

Tasarım odaklı bir yaklaşımla Türkiye’nin sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmayı amaçlayan Türkiye Tasarım Vakfı, 2016 yılından bu yana faaliyet gösteriyor.

Türk Tasarım Vakfı’nda çeşitli tasarım atölyeleri düzenleniyor. Vakfın çalışmaları halka açık olarak yürütülmektedir. Tasarımın farklı alanlarından çok sayıda geçici ve süresiz yayının bir araya getirildiği “Tasarım Kütüphanesi” herkese açık bir çalışma ortamı sunuyor. Vakıfta genç tasarımcıların gelişimini desteklemek ve nitelikli tasarım üretimine ortam hazırlamak amacıyla birçok çalışma yürütülüyor. Bu etkinlikler arasında tasarım odaklı görsel içerik platformu İskele.co ve farklı tasarımcıların yazılarının yayınlandığı İskele Blog yer alıyor.

Detaylı bilgi için: turkiyetasarimvakfi.org

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-domanic.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu