Yaşam

9. Balkan Panorama Film Festivali başladı

Karşıyaka Belediyesi mülkiyetinde ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Balkan Panorama Sinema Festivali başladı. Bir hafta boyunca gerçekleştirilecek 200 oturumda 125 film gösterilecek.

2015 yılından bu yana İzmir’de düzenlenen Balkan Panorama Sinema Festivali dokuzuncu kez sanatseverlerle buluşuyor. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sali Saliji-Sallini tarafından kurulan festival, bu yıl Rumeli Kültür Sanat ve Eğitim Derneği tarafından Karşıyaka Belediyesi ev sahipliğinde ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenleniyor.

Festival, Suat Taşer Kültür Merkezi’nde düzenlenen galayla başladı. Daha önce İzmir Milletvekili Kani Beko ve eşi Müberra Beko, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve eşi Öznur Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Daire Başkanı Ceren Umay, Doç. Sali Saliji-Sallini, sinema sanatçıları Menderes Samancılar, Nursel Köse ve eşi Ulrich Mertin, Tayfur Aydın, Miho Shimotashiro, Mevlüde Emel Keleş, Majit Panaki, Hakan Salınmış, Onur Dilber, Atilla Kilinçe, konuk ülke Kuzey Makedonya’dan heyet, Karşıyaka Belediyesi meclis üyeleri ve sinemaseverler katıldı.

 

SİNEMA İNSANIN HAYATINA İZ BIRAKIYOR

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr., festivale Karşıyaka’da ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını söyledi. Cemil Tugay, “Sinemayla uğraşıyorum. Bu güzel sanatın herhangi bir alanında yer alan herkese hayran kaldığımı söylemek isterim. Hepsinin var olmasına sevindim. “Haklarının ödenmeyeceğini düşünüyorum” dedi.

Sinemanın insan yaşamında değerli izler bırakan bir sanat dalı olduğunu belirten Tugay, “Filmlerin en basit ve en gerçek hallerimizi gösterdiğine inanıyorum. Bir yandan da izlerken bir şeyler öğreniyor, bir şeylere karar veriyor gibiyiz. Hayatımda önemli etki bırakan iki film sayabilirim. Bunlardan biri 12 Kızgın Adam, diğeri ise Archibald Joseph Cronin’in ‘Şahika’ adıyla Türkçeye çevrilen kitabından uyarlanan bir film. Sinemanın insanlar üzerinde ne kadar etkili olabileceğini gösteren iki örnek bunlar. Çok özel bir sanat kısmı. Böyle özel bir sanat dalını asla vazgeçmeden desteklememiz gerektiğini düşünüyorum. “Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

 

SİNEMA TOPLUMUN YANSIMASIDIR

Doç. 6 yaşından beri sinemaya ilgi duyduğunu söyleyen Prof. Dr. Saliji-Sallini, “Hayatımın neredeyse 45 yılı sinemada geçti. Sinema insanın ufkunu inanılmaz derecede genişleten, dünyayı daha iyi tanımasını ve algılamasını sağlayan bir sanat parçasıdır. Sinema bize kim olduğumuzu gösterir. Kendimizi tanımamızı sağlar. Yaşadığımız toplumun bir yansımasıdır. Bu şehirde bu festivale en uygun yer Karşıyaka’dır. Bir hayalim var. “İnşallah bir gün sembolümüz haline gelen Karşıyaka’ya şemsiye altında öpüşen çiftin heykelini de dikeceğiz” dedi.

 

ONUR KONUKLARINA ÖDÜL

Onur konuğu Petar Bojovic, “Bizi burada bir araya getiren şey sinema sanatıdır. Bu beni özellikle mutlu ediyor. Bizi asıl birleştiren şey özgürlük mücadelesidir. “Sanatın en temel amacı özgürlüğe ulaşma arzusudur” dedi.

Onur konukları arasında yer alan ve Kasım 2022’de vefat eden sinema sanatçısı İstek Akın adına galaya katılan eşi Miho Shimotashiro, eşiyle birlikte bu festivale birkaç kez katıldıklarını ve film izlemekten büyük keyif aldıklarını söyledi.

Rıza Akıncı’nın ödülünü vermek için sahneye çıkan Menderes Samancılar, şunları söyledi: “Sizlerle birlikte olmaktan onur duyuyorum. İstek kardeşimi andıkça acımız artıyor. Kırk yıldır arkadaştık. Çok uzun yollar yürüdük. Sevgili kardeşime böyle bir ödül vereceğimi söyleselerdi aklımıza gelmezdi. Hayat böyledir. Bu yaşlanmanın kötü tarafıdır. Arkadaşlarını her zaman kapalı görüyorsun. Attığın her adımda acıyla büyüyorsun. Bize düşen bu acılarla büyümek. Biz sanatçıyız, yaşadığımız sürece halkımız için sanat ve sinema yapmaya devam edeceğiz. Çok şükür buradasın. Bu keyifli festivalde emeği geçen herkese mesleğim ve şahsım adına teşekkür ediyorum. “Ellerinize ve kalplerinize sağlık.”

 

ÖDÜLLER 12 BÖLÜMDE VERİLECEK

Festivalde Türkiye ve Balkanlardan üretilmiş uzun metrajlı ve kısa kurgu, belgesel ve animasyon filmler gösterilse de; Festivalin sembolü olan Sarı Şemsiye ödülleri ulusal ve uluslararası olmak üzere 12 bölümde verilecek. Festival kapsamında gösterimler 19-25 Ocak 2024 tarihleri ​​arasında Suat Taşer Kültür Merkezi, Çatı Bostanlı, Hikmet Şimşek Sanat Merkezi, Çarşı Kültür ve Sanat Merkezi, İzmir Sanat’ta gerçekleştirilecek. 200’e yakın oturumda 125’in üzerinde film gösterilecek. bir hafta boyunca. Halka açık olan festivaldeki tüm gösterimler ücretsiz olacak.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu